Axuda: conflito de cambios

Da Wikipedia, a enciclopedia libre.
Ir á navegación Ir á busca
Gnome-help.svg - Mesa de información

O conflito de cambios é un problema ao gardar unha páxina que pode ocorrer cando dous ou máis usuarios traballan simultaneamente á súa modificación ou participan na mesma discusión .

Editando unha páxina

Supoñamos que o usuario A comeza a editar un elemento e que o usuario B, á súa vez, comeza a editar o mesmo elemento no mesmo anaco de texto no que o usuario A xa está traballando. O usuario A garda a páxina primeiro, o usuario B recibirá un erro mensaxe ao tentar gardar o seu traballo.

Ao recibir a alerta, o usuario B terá dúas caixas dispoñibles para editar: o primeiro na parte superior amosará o texto do usuario A (que é a versión actual), mentres que na parte inferior o texto do usuario mostrarase B permanece " pendente ".

Posibles solucións

O usuario B, que foi "conflitivo", pode resolver a situación de varias maneiras, unha delas consiste en copiar o seu propio texto nalgures e despois refacer a modificación desde cero: premer de novo "modificar" funcionará coa nova versión da páxina recentemente editado polo usuario A.

Unha segunda solución prevé que o usuario B ignora temporalmente os cambios realizados polo usuario A e substitúe o texto de A polo seu propio texto e logo garda a páxina (só tes que seleccionar o texto na caixa de abaixo e substituílo polo texto de A no caixa superior). Esta solución só paga a pena se os cambios de A fosen mínimos. Neste momento o usuario B comprobará o historial da entrada e tomará nota de que cambios realizou A, posiblemente integrándoos na entrada.

Pódese aplicar unha terceira solución cando a modificación do usuario B se refire a un único parágrafo da entrada e a do usuario A a un parágrafo diferente. Neste caso, o usuario B pode resolver o conflito simplemente copiando, dende a caixa inferior, o parágrafo coa súa modificación e logo inseríndoo no texto da caixa superior.

Asesoramento

Para resolver un conflito de cambios, pode ser útil abrir unha nova xanela na que amosar o historial da voz e analizar os cambios realizados polo usuario A, facendo unha comparación entre as versións . Isto permitiralle copiar os cambios feitos polo usuario A para poder inserilos no seu texto antes de gardalos.

É unha boa práctica especificar no resumo de edición que o traballo é o resultado dun conflito de modificación. Deste xeito, o usuario A faise consciente do conflito que se produciu. O usuario A debería comprobar os cambios realizados polo usuario B para comprobar que a súa contribución non se perdeu.

Participando nunha discusión

Únete a unha animada discusión, especialmente se estás na barra de Wikipedia, pode levar facilmente a conflitos de cambios (incluso máis dunha fila). Neste tipo de conflitos, xeralmente aplícase a terceira solución vista anteriormente: o usuario B, que se atopou en conflito, copia a súa intervención dende a caixa inferior e insírea na parte inferior do texto da caixa superior (despois da intervención do usuario A ). É unha boa práctica, pero non necesaria, para especificar o comezo do seu discurso que foi conflittati, por exemplo escribindo (conflittato), [[WP: CONFLITTATO | conflittato]] ou empregando o modelo {{ conflittato }}. Deste xeito, os usuarios que participan na discusión fanse conscientes de que a intervención do usuario B escribiuse simultaneamente á do usuario A. Na práctica, séntese que a súa intervención escribiuse sen ter a posibilidade de ler atentamente que do usuario A.

Unha segunda solución, preferible á primeira, é ler a última intervención do usuario A e, en consecuencia, modificar a intervención que se pretendía inserir (se fose necesario). Neste caso non se debe especificar que houbo un conflito.

Editando unha sección

Pode ocorrer un conflito de cambios aínda que estea editando unha única sección dunha páxina, se outro usuario escribe nesa mesma sección mentres tanto. As páxinas de debate e servizo (como Information Desk ou Oracle ) tamén poden ser moi longas e a páxina de xestión de conflitos de cambios mostra o wikitexto de toda a páxina (non só esa sección) nos dous paneis, polo que atopar o punto preciso do a intervención pode non ser doada. Sen prexuízo da validez dos métodos enumerados anteriormente, neste caso un "atallo" (quizais máis adecuado para páxinas de discusión que para elementos) que consiste nunha variante do "primeiro método" permite evitar esta busca no texto:

  • cando se lle comunique ao usuario B o conflito de cambios, pode utilizar a función "atrás" do seu navegador web para volver ao texto que escribira antes de facer clic en "Publicar cambios", amosando o panel de edición só esa sección en concreto;
  • neste momento, pode copiar ao portapapeis o texto do seu discurso;
  • despois diso, pode usar a función "atrás" de novo para volver á páxina de inicio (a versión antes de comezar a facer os seus cambios), xa estando á altura da sección en cuestión; alternativamente, pode ir á versión actual da páxina (incluíndo xa os cambios do usuario A) facendo clic na pestana da parte superior, pero neste caso non está xa situada á altura da sección;
  • premendo na ligazón "editar" xunto ao título da sección, ábrese a páxina de edición (amosando o texto da sección incluíndo a intervención do usuario A) e así o usuario B pode pegar a súa propia intervención das notas e gardar a páxina.

Todo é moito máis rápido de facer que de describir; con todo, pode haber dous grandes problemas. Unha delas é que non todos os navegadores web poden volver correctamente ao panel de edición cando usan a función "atrás": algúns navegadores poden mostrar un aviso de "páxina caducada" e perder datos; a outra é que con algúns " problemas " da Wikipedia (como a pel "Vector", que actualmente é o predeterminado), ao premer o botón "atrás" aparecerá unha solicitude e, a continuación, móstrase a xanela anterior, pero desprovista de últimos cambios. Usando o tema "Monobook" xunto co navegador Mozilla Firefox , non debería haber problemas.

Como evitar conflitos

Os conflitos de cambios son unha perda de tempo e unha fonte de irritación, polo que paga a pena cambiar os seus hábitos para minimizalos, por exemplo centrando a súa actividade en páxinas que non sufriron cambios recentes (quizais a partir das mencionadas na lista de antigos). páxinas ).

Para limitar a posibilidade dun conflito de cambios, é recomendable editar as seccións individuais da páxina (se están presentes ofrecen unha ligazón "editar" á dereita) en lugar de usar a pestana de edición na parte superior.

Outra forma de evitar conflitos de cambio é facer un único gran cambio no lugar de varios cambios pequenos e fragmentados; deste xeito, é máis probable un conflito, pero é moito menos probable que se cree a costa doutra persoa.

Cando un usuario está a traballar durante moito tempo na elaboración dunha voz, é recomendable inserir o {{ WIP }} para avisar do "traballo en curso". Simplemente conecte a parte superior da voz, o modelo {{ WIP | nomeutente }} antes de proceder a un cambio complexo, para eliminalo en canto remate de funcionar. Outros usuarios, ao ver a mensaxe de aviso, evitarán modificar a entrada (e, en consecuencia, non haberá conflitos de modificacións co usuario que estea traballando nela).

Volver á versión anterior

Cando se garda unha versión anterior dunha entrada (é dicir, ao reverter ou desfacer ) ou unha nova versión baseada na anterior ( reverter cambiado), o sistema de prevención e prevención de conflitos de cambios non está activado e é posible que incluso se faga un cambio mentres tanto se cancela inadvertidamente. En certo xeito, pode producirse conflitos de cambios ocultos ou pode sobrescribir os cambios doutra persoa sen darse conta. Para evitar este inconveniente, pode copiar o texto da xanela de edición da versión anterior á da versión máis recente.

Sempre é aconsellable comprobar as diferenzas entre as revisións despois de restaurar unha versión anterior. Por suposto, sempre é mellor intentar evitar por completo a necesidade de reverter o crossover .

Páxinas relacionadas